Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η Ώρα της Γης

Για τρίτη χρονιά στη χώρα μας ακούμε και συμμετέχουμε σε μια παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία για το περιβάλλον, την Ώρα της Γης ή Earth.

Πολλοί από εμάς το αντιμετωπίζουμε θετικά, με ενθουσιασμό, συμμετέχουμε, σβήνουμε τα φώτα, μαζευόμαστε παρέες, βγαίνουμε βόλτα στους δρόμους, διοργανώνουμε εκδηλώσεις.

Υπάρχουν και αυτοί που αντιδρούν. Αυτοί που θεωρούν την Ώρα της Γης μια υποκρισία, πολλές φορές "του κερατά". Που κατακρίνουν τη πρωτοβουλία ως "ντεμέκ" (που λεν και στη πατρίδα)οικολογία, πανηγυράκι, συγχωροχάρτι, green-washing και πολλά άλλα.





Υπέρ ή κατά της ΏτΓ, υπάρχουν μερικά "σιγουράκια" που πρέπει κανείς να γνωρίζει:






1. Η συμμετοχή είναι καθαρά εθελοντική. Θες, συμμετέχεις, δε θες, άναψε όλα σου τα φώτα και κάτσε από κάτω για μια ώρα. 

2. Είναι καθαρά συμβολική. Κανείς δεν υποσχέθηκε ποτέ σε κανέναν ότι κλείνοντας τα φώτα για μια ώρα θα σώσει τον πλανήτη. Έλεος.

3. Μέσα στο συμβολικό αυτό πλαίσιο, το μόνο που μένει είναι το κέρδος. Όπως και να το κάνεις. Κέρδος γιατί κάτι θα έμαθες, άκουσες για την "εξοικονόμηση ενέργειας", κέρδος γιατί έστω και για μια ώρα εξοικονομείς μια τόσο δούλα ενέργεια (άρα και λίγα έστω λεπτά στο λογαριασμό σου) και κέρδος γιατί σου μένει και αυτό που λέμε στο χωριό μου feel good factor. Τέλος κέρδος γιατί με αρχή την ΩτΓ μπορεί και να την "ψωνίσεις" και να βάλεις την εξοικονόμηση ενέργειας στη καθημερινότητά σου.

Τα παιδιά γουστάρουν πολύ την Ώρα της Γης. Το βλέπουμε κάθε φορά από τη συμμετοχή των σχολείων και τις δράσεις τους. Και το σημαντικό, πολλές φορές είναι αυτά που φέρνουν την ιδέα στην οικογένεια και την παροτρύνουν να συμμετέχει!

Σήμερα λοιπόν, στις 8:30 το βράδυ, αν μείνετε σπίτι φτιάξτε ένα παραμύθι για τον δόλιο τον πλανήτη μας και πείτε το στο παιδάκι σας υπό το φως των κεριών. 
















Είμαι σίγουρος ότι θα το θυμάται για πολλά πολλά χρόνια, ή...μέχρι την επόμενη φορά!

Και μη ξεχνάτε, φέτος ξεπεράστε τη μια ώρα, ξεπεράστε τον ίδιο σας τον εαυτό! Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει θέση στη καθημερινή μας ατζέντα με πάρα μα πάρα πολλά οφέλη!!

Καλή Ώρα της Γης!

4 σχόλια:

Ελισσάβετ Γεωργιάδη είπε...

Εμείς το τηρήσαμε και φέτος. Σβήσαμε τα φώτα, καθίσαμε στην κουζίνα και παίξαμε επιτραπέζια με τις μικρές. Και το ευχαριστηθήκαμε τόσο πολύ που κρατήσαμε μισή ώρα παραπάνω από το καθιερωμένο. Θα το κρατούσαμε κι άλλο αν δεν νύσταζαν! Έχουμε και ντοκουμέντα. Ανάρτηση σε μερικές μέρες.
Και του χρόνου ραντεβού και πάλι εδώ!

Ελισσάβετ Γεωργιάδη είπε...

Ξέχασα να πω ότι όλα αυτά έγιναν υπό το φως των κεριών...... Είχαμε και ένα φακό για τα δύσκολα.

μπαμπάκα; είπε...

MamaEl, τέλεια, θέλω τα ντοκουμέντα!
Και εμείς ανάψαμε το τζάκι και μερικά κεριά και...έναν φακό κεφαλής για τα δύσκολα. Παίξαμε bongos τραγουδούσαμε σαν ινδιάνοι (τι να κάνω ο δόλιος...;;;;) και μετά φάγαμε ομελέτα αλά ντάρκ.

Ελισσάβετ Γεωργιάδη είπε...

Η ομελέτα αλα νταρκ νόστιμη μου ακούγεται. Συνταγούλα παίζει;
Αν δεν έχεις τα ντοκουμέντα βουαλά:

http://mammael.blogspot.com/2011/03/blog-post_28.html