Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Ω έλατο, ποιό έλατο;

Ένας μήνας έμεινε πριν τα Χριστούγεννα και ω, τι πιο κατάλληλη ημέρα για να γράψω για ένα κλασικό ντιμπέητ, μια μάχη του χιονιά, μια πάλη μεταξύ καλού και κακού...

Πλαστικό εναντίον Φυσικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο! Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή...
 
Τα πλαστικά δέντρα κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά σε βάθος χρόνου συμφέρουν γιατί τα κρατάς και για του χρόνου, του παραχρόνου κοκ...μέχρι να το βαρεθείς ή να βγει κάτι καλύτερο που θα μοιάζει πιο αληθινό (εδώ πρέπει να παραδεχθούμε ότι κάποια "φέρνουν" αρκετά στα φυσικά - τα πρώτα κατασκευάστηκαν στα 30s από εταιρία που παρήγαγε βουρτσάκια τουαλέτας aka πιγκάλ).

Με την κρίση να μας καταπιέζει και με την ιδέα ότι κάθε φυσικό έλατο βρίσκεται προς πώληση αφού κόπηκε βίαια με αλυσοπρίονο, η επιλογή του πλαστικού φαντάζει ως η πιο συμφέρουσα και για την τσέπη μας και για το περιβάλλον. 
Μμμμμ, μήπως να το αναλύσουμε λίγο;Ας πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα: 

Υλικό κατασκευής
Φυσικό: κλαδιά, φύλλα, όλα από τη μάνα Γη
Πλαστικό: PVC, επικίνδυνο χημικό για την υγεία (μόλυβδος κλπ).

Αποδόμηση-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση
Φυσικό: ναι, ναι, ναι, όλα εύκολα και χρήσιμα
Πλαστικό: όχι, δύσκολη, δύσκολη

Κλιματική αλλαγή
Φυσικό: όσο ζει απορροφά CO2 εκπνέει O2
Πλαστικό: τεράστιες εκπομπές CO2 για κατασκευή, μεταφορά κλπ.

Ανθρώπινη υγεία
Φυσικό:ίσως να περιέχει ίχνη φυτοφάρμακου από την εποχή που το μεγάλωναν. Ψιλά πράγματα μπροστά σε...
Πλαστικό: όλα τα κακά του PVC, ειδικά αν το παιδί σας μπουσουλάει και μαζεύει όλη την κακιά σκόνη που αφήνει στο πάτωμα.

Κίνδυνος πυρκαγιάς (από λαμπάκια κλπ)
Φυσικό: πάρα πολύ ανθεκτικό
Πλαστικό: εύφλεκτο


Τοπική οικονομία
Φυσικό: εφόσον είναι Ελληνικό τονώνεται. Στη χώρα μας τα χριστουγεννιάτικα έλατα κρατάνε στη ζωή ολόκληρα χωριά που αλλιώς θα είχαν ερημώσει (πχ Χολομώντας Χαλκιδικής). Αναζητάτε πάντα τη σχετική μολυβοσφραγίδα.
Πλαστικό: made in China. 


Ηθικό βάρος
Φυσικό: τα έλατα στην αγορά προέρχονται από φυτείες. Φυτεύονται και μεγαλώνουν για αυτή τη δουλειά. Δεν αποψιλώνονται φυσικά δάση...
Πλαστικό: Πολύ πιθανόν να κατασκευάζονται σε sweatshops...


Αισθητικό αποτέλεσμα
Φυσικό: υποκειμενικό (εγώ ψηφίζω εδώ!)
Πλαστικό: υποκειμενικό


Εν ολίγοις, ο μύθος ότι τα τεχνητά δέντρα είναι και "οικολογικά" καταρρίπτεται και με επιχειρήματα. 

Εφόσον αποφασίσετε να αγοράσετε φυσικό δέντρο θα πρέπει να αναζητήσετε την πιστοποίησή του. Είναι συνήθως μια μολυβένια σφραγίδα σε συρματάκι. 

Πάρτε όλη την οικογένεια στην αγορά και κάντε τη διαδικασία την επίσημη Τελετή Έναρξης της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Διαλέξτε δέντρο παρέα με τα παιδιά και αφήστε τους ένα κλαδάκι να νομίζουν ότι κουβαλάνε καθώς το δέντρο μπαίνει στο σπίτι. 
Βγάλτε φωτογραφίες και κάντε ένα θεματικό άλμπουμ με την ίδια φωτό κάθε χρόνο, το οποίο θα παραδώσετε στα παιδιά όταν μεγαλώσουν! 

Και τέλος θυμηθείτε: Τα όμορφα Χριστούγεννα δεν απαιτούν απαραίτητα χρήμα. Θέλουν αγάπη και καλή διάθεση! (όπως όλα άλλωστε).  

Tips για μετά τις γιορτές:
  • Αν το φυσικό δέντρο είναι σε γλάστρα και η περιοχή που μένετε το σηκώνει, μεταφύτευση
  • Κομποστοποίηση, άμα κάνετε κομπόστ
  • Καύση στο τζάκι μια κρύα νύχτα. 
  • Κοπή κορμού σε "ροδέλες" και κατασκευή "σουπλά" και άλλων διακοσμητικών.
2 σχόλια:

Stefanos είπε...

Symfwnw. An kai den nomizw to dentro mas na exei kormo toso paxy oso to diko sou (isws oi rodeles kanoun gia soupla ths barbie). 3exases dystyxws mia allh Ellhnikh epillogh/praktikh. Finders keepers sto dasos (giati na to plhrwsw...?)...

La Marquise Désordonnée είπε...

Για αυτο πρέπει να τσεκάρουμε πάντα την σφραγγίδα στο δέντρο και το πιστοποιητικό προέλευσης ( κατα προτημηση απο τον Χολομώντα, ενα χωριό που ζεί σχεδόν αποκλειστικά απο την καλλιέργεια ελάτων ). Προσωπικά όμως πάντα με θλίβει η εικόνα κομμένου δέντρου και ιδίως οταν τον Ιανουάριο περιμένουν την συγκομιδή απο τον σκουπιδιάρη. Αλλα αναγκαστικά επιλέγουμε το λιγοτερο κακο, και οταν εχεις παιδια το PVC μαιντ ιν Τσαινα = μολυβδος, οποτε ειναι μονόδρομος.