Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Η ώρα της ψήφου

Προπαραμονή δημοτικών εκλογών στη χώρα και η πρωτεύουσα άδειασε κι όλα. Τι ευτυχία. Σήμερα πήγα στη δουλειά "νεράκι", πάρκαρα με την πρώτη, να 'ταν κάθε μέρα έτσι.

Παρόλο που  η πολιτικολογία είναι εκτός του αντικειμένου του blogo-μπαμπάκα, η ημέρα, αλλά και οι καταστάσεις μου δίνουν αφορμή για ένα λίγο διαφορετικό πόστ.
Αυτές οι εκλογές είναι εκ φύσεως παρεξηγημένες - είναι η "δευτεράντζα", οι εκλογές της αποχής, του ωχαδερφισμού, ή έστω της ευκαιρίας να πάω στο χωριό να φάω καμιά πίττα και κοψίδι, να πάρω 2 ημέρες άδεια από τη δουλειά.

Εμείς οι Έλληνες, χαρακτηριστικά πολιτικοποιημένοι (αν και οι νέα γενιά πλέον παρουσιάζει απολιτίκ τάσεις), εκτός των άλλων διακατεχόμαστε έντονα από το σύνδρομο ΝΙΜΒΥ (not in my back yard = όχι στην πίσω αυλή μου). Ας γίνεται ότι θέλει, φτάνει να μην είναι στο σπίτι μου, στη γειτονιά μου.




















Ε λοιπόν, τούτες οι εκλογές, οι "δεύτερες" αφορούν αποκλειστικά την "πίσω αυλή μας". Αφορούν την καθημερινότητά μας, λεπτό προς λεπτό, βήμα το βήμα. Αφορούν την καθαριότητα της γειτονιάς, το αστικό πράσινο, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα, τους τρόπους προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, την δημοτική ασφάλεια, τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, βιβλιοθήκες. Αφορούν τα πλέον ουσιώδη, να τσουλάει κανείς το καροτσάκι του σε άρτια, πλατιά, καθαρά πεζοδρόμια, να υπάρχει φως το βράδυ και ένας χώρος να τρέξει ένα παιδί ελεύθερο και χαρωπό.

NIMBY? και βέβαια όχι nimby. Ακριβώς το αντίθετο. Δημοτικές εκλογές = η πίσω αυλή μας!

Η αποχή δεν είναι statement. Είναι εξυπνάδα και ψευτο-αναρχία που οδηγεί σε αδιέξοδο το οποίο στο τέλος το "λούζεται" ο πολίτης. 
Ενημερωθείτε για τους υποψηφίους και ασκήστε το πολιτικό σας δικαίωμα αξιοκρατικά, ή έστω με κριτήρια γονιού. Ήταν άξιος ο μέχρι πρότινος Δήμαρχος; Σας βελτίωσε την καθημερινότητα; Υπάρχει χώρος για παιχνίδι, πεζοδρόμια, ασφάλεια, καθαριότητα; Ξαναψηφίστε τον. Αν όχι μαυρίστε τον!

via




















Αξιοκρατικά και όχι κομματικά. Έλεος. Νέοι άνθρωποι είμαστε...ας μπουν οι πρασινοφρουροί, τα γαλάζια παιδιά και οι κοκκινοσκουφίτσες στο περιθώριο του παρελθόντος. Το μπαλκόνι, οι καθοδηγούμενες εφημερίδες και η φανατήλα πέθαναν προ πολλού. Μπλογκάρετε και ξέρετε....

Καλή και ουσιαστική ψήφο και όσοι ταξιδέψετε να γυρίσετε πίσω με ασφάλεια.

2 σχόλια:

efal είπε...

αγαπημένε babaka
φυσικά και συμφωνώ και επαυξάνω. Και φυσικά το δικαίωμα της ψήφου και η άσκηση αυτού είναι -για εμένα- υποχρέωση και όχι επιλογή. Κατοικώ σε ένα δήμο που θεωρείται "καλός", ακριβός και τα τοιαύτα αλλά δυστυχώς μόνο στα χαρτιά. Λυπάμαι πολύ γιατί μεγάλωσα σε υπέροχη γειτονιά (σε άλλο Δήμο) που σήμερα πνίγεται στο τσιμέντο, στα σκουπίδια και στην άναρχη δόμηση. Δυστυχώς δε μπορώ να έχω άποψη για τα σχολεία και τη φροντίδα υπερήλικων αλλά κάτι μου λέει ότι κινείται στα ίδια επίπεδα.
Έφυγα από εκείνο το Δήμο για να ζήσω σε έναν καλύτερο και φυσικά γιατί επιθυμώ ένα μέλλον σε περιβάλλον καθαρό και Δήμο οργανωμένο.

Πως να μην τρομάζω όμως όταν σήμερα το μεσημέρι, στοον "καλό" Δήμο που κατοικώ πια, μάζευα τα δεκάδες (πατημένα από αυτοκίνητα, λερωμένα από ακαθαρσίες, σκισμένα) φυλλάδια ΜΙΑΣ παράταξης και από τα γύρω μπαλκόνια με κοίταζαν σαν την τρελλή του χωριού...

Τι θέλω να πω σε τούτο το σεντόνι; Εμείς είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι με εκείνους που δίνουν (ή δε δίνουν) εντολή να καθαριστούν οι δρόμοι, να επιδιορθωθούν τα πεζοδρόμια, να μαζευτούν τα σκουπίδια, να φυτευτούν τα παρτέρια, να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής κ.ο.κ.

Ας επιλέξουμε λοιπόν σε ποια "κάστα" θέλουμε να ανήκουμε επιτέλους και ας κάνουμε κι εμείς δουλειά!!! Αν δεν συνεισφέρουμε ΕΜΕΙΣ με τα δικά μας χέρια και το δικό μας μυαλό, γιατί να το κάνουν οι άλλοι;

Καλή μας ψήφο, καλά κοψίδια στους λαρτζ ψηφοφόρους και φυσικά καλή επιστροφή στους ψηφοφόρους της περιφέρειας.

Ελισσάβετ Γεωργιάδη είπε...

Συμφωνώ σε κάποια σημεία μαζί σου, σε κάποια άλλα διαφωνώ.
Ωραία. Δεν μας έκανε ο ένας Δήμαρχος αυτά που έπρεπε; Άντε και τον μαυρίζουμε και ψηφίζουμε κάποιον άλλον. Και αν βγει ίδιος; Δηλαδή το ρισκάρουμε;
Όχι δεν το θέλω τέτοιο ρίσκο. Προτιμώ να μην πάω καθόλου. Μακάρι όλος ο κόσμος να έκανε το ίδιο. Δεν θα έδινε ένα τελείως διαφορετικό μήνυμα; Δεν θα τους χτύπαγε το καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά; Δεν θα συζητούσαν μεταξύ τους γιατί έφτασε ο λαός σε αυτό το σημείο;
Στο σημείο να μην πάει κανένας να ψηφίσει κανένας τους!
Νομίζω ότι έτσι τελικά πρέπει να τους τιμωρήσουμε όλους. Γιατί όλοι είναι ίδιοι και απαραλλάχτοι. Ποιος ο λόγος λοιπόν να μαυρίσουμε τον έναν για να ψηφίσουμε κάποιον άλλον που θα κάνει ακριβώς τα ίδια;
Είτε πρόκειται για Δήμαρχο, είτε για Πρωθυπουργό!