Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Καθαρές κουβέντες...

Η τελευταία συνταγή που είχα δώσει ήταν μέσα στο καλοκαίρι και αφορούσε την παρασκευή της τέλειας μοχιτιάς. Τότε ο μπαμπάκας είχε και λίγο καιρό για να μπαίνει στο pause και έτσι μπορούσα να μοιραστώ μερικές χαλαρές προτάσεις μαζί σας.

Τις τελευταίες μέρες με την μετακόμιση και όλα όσα φέρνει μαζί της, έχω γίνει ο καλύτερος φίλος με το μπλάκ-εντ-ντέκερ και με ένα σωρό άλλα εργαλεία. Ανοίγουμε με την marquise κούτες, στήνουμε πράγματα, ανακυκλώνουμε κούτες, καθαρίζουμε. Και αυτό ξανά και ξανά. (και ξανά...).

Σήμερα στο πλαίσιο "τρυπάω, βιδώνω, καθαρίζω, τελειώνω" θα σταθώ στο "καθαρίζω" και θα δώσω μερικές συνταγές για παρασκευή οικολογικών καθαριστικών. Μια διαδικασία που θα σας κρατήσει μακρυά από ένα κάρο επικίνδυνα χημικά και θα σας γλυτώσει μερικά χρήματα με τα οποία μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο της αρεσκείας σας.

Τι θα χρειαστείτε λοιπόν (αγαπητές φίλες και φίλοι, quoting VEFA):
  • μερικά άδεια μπουκαλάκια με "βαποριζατέρ" (επαναχρησιμοποιήστε από άδεια προϊόντα, ή αγοράστε τα από χρωματοπωλεία, praktiker κλπ)
  • μαγειρική σόδα
  • επιτραπέζιο αλάτι
  • νεράκι του Θεού
  • λευκό ξύδι
  • πράσινο σαπούνι
  • φρέσκα λεμονάκια
  • μερικά μπουκαλάκια οργανικά αιθέρια έλαια (λεβάντα, ευκάλυπτο).












Τα περισσότερα υλικά τα βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Αφού συγκεντρώσετε τις πρώτες ύλες θα είστε έτοιμοι για την παρασκευή των δικών σας καθαριστικών! Ξεκινάμε λοιπόν:

Καθαριστικό τζαμιών:Αναμίξτε 3 κουταλιές της σούπας ξύδι σε 2 κούπες νερό. Ρίξτε τα στο μπουκάλι, και "ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!". Αν δε μπορείτε να αντέξετε τη μυρωδιά του ξυδιού υπάρχει και η εξής εναλλακτική: χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού με σόδα και λίγο νεράκι.  Στο τέλος Ψ-Σ-Τ.

Απολυμμαντικό γενικής χρήσης
Σε δύο κούπες νερό ρίχνετε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού πράσινο σαπούνι και 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου και λεβάντας. Το σκεύασμα αυτό είναι τρομερό και πολύ "ευγενικό" για τις περισσότερες επιφάνειες και υλικά.

Αντίο μούχλα
Εκτός ότι είναι "κάπως" στο μάτι, είναι "ΚΑΠΩΣ" και στην υγεία μας όταν υπάρχει σε εσωτερικό χώρο και ειδικά σε υπνοδωμάτια. Αν έχετε μούχλα στο σπίτι (άντε στο εξοχικό) ξέρετε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να απαλλαχθείς από αυτήν. Υπάρχει όμως τρόπος πρόληψης: 2 κούπες νερό και 3 σταγόνες οργανικό αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου. Ψεκάζετε τους επίφοβους τοίχους μια φορά την εβδομάδα και σκουπίζετε μετά από λίγο.

Λεκάνη τουαλέτας
Η Καλλιόπη φοράει τα πράσινά της! "Πιτσιλίστε" τη λεκάνη με ξύδι και χυμό λεμόνι. Αν έχετε φτιάξει το απολυμαντικό ρίξτε λίγο από αυτό εναλλακτικά. Συμπληρώστε με λίγο μαγειρική σόδα. Αφήστε το να δράσει 10 λεπτά. Βουρτσίστε με το σκουπάκι και τραβήξτε καζανάκι. Καθρέπτης το εμαγιέ...
Το παραπάνω κάνει και για τους νιπτήρες.

Επειδή με αυτή την κατάληξη δεν πάει να πω το Βεφικό "καααααλή σας όρεξη!" δανείζομαι το κλασικό και αγαπημένο: "Η μαμά μου η καλή καθαρίζει με ρολί". Μήπως ήρθε η ώρα εμείς να το κάνουμε αλλιώς;






1 σχόλιο:

Stefanos είπε...

Babaka arxises tis alxhmeies. Organiko black&decker den paizei akoma?
Na 8ymasai oti ta o3ina (lemoni, 3ydi) ta xrhsimopoieis kata twn lipwn, dhladh se kouzines klp. O3ima mazi me an8rakika alata (opws soda) kanoun kai gia elafrh apolymansh alla prepei na ta etoimaseis amesws prin thn xrhsh, giati h antidrash einai polly grhgorh. Ean epille3eis kapoio pio isxyro o3y (p.x. xlwrinh) kai synexizeis tis alxhmeies na 8ymasai oti bazoume to o3y sto nero kai oxi antistrofa (ektos an exoume skopo na to steiloume se paketo se diafores presbeies h arxhgous kratwn).