Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

όταν ο μπαμπάς μπαίνει στο pause #1

Βόλτα, βραδινό, μπάνιο, γάλα,....zzzzzzzzzzzzzzzzzz
ΤΟ-ΠΑΙ-ΔΙ-ΚΟΙ-ΜΗ-ΘΗ-ΚΕ.
Από αυτή τη στιγμή και με λίγη τύχη ο μπαμπάς και η μαμά μπαίνουν σε pause mode (αλλά πάντα stand by....).

Ευκαιρία λοιπόν να κάνουμε κάποια από "τα δικά" μας.

Η σημερινή πρόταση φίλοι και φίλες (channeling κυρία Βέφα, γιατί ακολουθεί συνταγή) είναι να χαλαρώσουμε παρέα με ένα δροσιστικό Mojito, το δεύτερο εθνικό ποτό μας, μετά το ούζο...

Αν και λίγο μπελαλίδικο (προσέξτε τα μούτρα του μπάρμαν την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε mojito σε κάποιο bar), ένα καλοφτιαγμένο mojito έρχεται να σβήσει την κούραση της ημέρας με τον καρίμπιαν τρόπο.

Τι θα χρειαστούμε:


Ρούμι (ότι αγαπάτε σε λευκό)
Λάιμς
Καφέ Ζάχαρη
Φρέσκο δυόσμο
Σόδα
Παγάκια (πολλά)

και σε εργαλεία

γουδί/γουδοχέρι
ice-crusher
μεγάλο λαχταριστό (ψηλό) ποτήρι





Εκτέλεση (για ένα ποτήρι):

Αφού πλύνουμε πολύ καλά 3 λάιμς,  τα κόβουμε στα 4 (σταυρός). Ένα τέταρτο το κρατάμε στην άκρη για τη γαρνιτούρα μας. Τα υπόλοιπα τα ρίχνουμε στο γουδί μαζί με 3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη και 5-6 φύλλα καλά πλυμένου δυόσμου. Ξεκινάμε να τα κοπανάμε με το γουδί μέχρι να "στεγνώσουν" τα λάιμς και μαζί με τη ζάχαρη να δημιουργηθεί ένα ελαφρό καφέ σιρόπι.
Εν τω μεταξύ θρυμματίζουμε τα παγάκια και γεμίζουμε με αυτά το ποτήρι μας μέχρι επάνω.
Πίσω στο γουδί, αφαιρούμε τα "παπαριασμένα" φύλλα του διόσμου από το σιρόπι, γιατί θα μας σφηνώνουν στα δόντια αργότερα και ρίχνουμε το "νέκταρ της Αβάνας" στο ποτήρι μας.
Λογικά αυτό θα πρέπει να πιάνει χώρο 2 περίπου δάκτυλα από τον πάτο του ποτηριού.
Κατόπιν, προσθέτουμε ρούμι, 4-5 δάκτυλα (ανάλογα τη φάση που βρισκόμαστε και τις προγνώσεις για τα ξυπνήματα του παιδιού κατά το βράδυ) και ότι περισσέψει (μισό δάκτυλο) το φουλάρουμε με σόδα.

Το Mojito μας είναι σχεδόν έτοιμο - γαρνίρουμε με ένα κοτσάνι δυόσμο (να ΄χει 3-4 φύλλα πάνω του!) και το τεταρτάκι του λάιμ που τη γλύτωσε φτηνά από το γουδί.

Πάρτε το καλαμάκι σας και καλή απόλαυση!!


Tips:
1. Ο καλύτερος παγο-σπάστης είναι ο μηχανικός, αυτός με τη μανιβέλα. Κάνει τον πάγο σαν μικρό χαλικάκι, γεγονός που του δίνει μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Τα blender είναι απάτη- σου φτιάχνουν χιόνι και τη διάθεση για σκι, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αν δεν έχετε μηχανικό παγο-σπάστη βάλτε τα παγάκια σε μια υφασμάτινη πετσέτα και χτυπήστε τα σαν το χταπόδι στο μπαλκόνι. Δουλεύει κι αυτό.

2. Το Μojito της προκοπής είναι long drink - άρα σερβίρεται σε μεγάλο - λαχταριστό ποτήρι. Μια φίλη που ξέρει από καλό ποτό τα αποκαλεί "κουβαδάκια"

3. Το μυστικό είναι στη θερμιδο-βόμβα των 3 κουταλιών της σούπας ζάχαρη. Αν θέλεις να το πίνει και η γυναίκα σου μη της το πεις. Αν πάλι βαριέσαι να φτιάχνεις πολλά ποτήρια, αποκάλυψέ το και αμέσως σε μια παρέα θα φτιάχνεις τα μισά.

4. Αφαιρούμε τα "παπαριασμένα" κομματάκια διόσμου για τους λόγους που αναφέραμε...

5. Επενδύστε σε ένα καλό γουδί....αν και "ψωνέ", το γουδί του Jamie Oliver από 100% φυσικό γρανίτη είναι βαρβάτο πράγμα...








Δεν υπάρχουν σχόλια: