Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η-Αρ

Αν κάποιος άτεκνος χριστιανός διαβάζει το blog αυτό και άλλα από συγγραφείς μπαμπάδες και μαμάδες, ενδεχομένως να συμπεράνει: 

Α. ότι η ζωή μας είναι κολλημένη στο παιχνίδι, σε κουφές ιστορίες και κατανάλωση μπεμπέ γκάτζετ, ή

Β. ότι όλα είναι όντως σούπερ γουάου και άρα έχουμε μαζέψει στοίβες εξώδικα από την durex.

Η αλήθεια, όπως πάντα, βρίσκεται στη μέση. Το να είσαι γονιός έχει μεν χαρές, συγκινήσεις, τρελίτσα, έχει όμως και αγωνίες, στενοχώριες, πολύ ευθύνη. Γι αυτό σήμερα αποφάσισα να γράψω για την παροχή πρώτων βοηθειών σε παιδιά και βρέφη.

Τον χειμώνα που μας πέρασε, η marquise κανόνισε να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών από την Πνοή. Η Πνοή είναι μια Μ.Κ.Ο. που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον χώρο Εντατικής Θεραπείας παιδιών και νεογνών.

Το σεμινάριο ήταν πάρα πολύ καλό και σας προτείνω να αναζητήσετε τρόπο να παρακολουθήσετε ένα και εσείς, με την ευχή και την ελπίδα να μη χρειαστεί να κάνετε τη γνώση σας πράξη ποτέ...

Μέχρι τότε θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα βασικά βήματα για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR) και για απόφραξη αναπνευστικής διόδου (όταν το παιδί καταπίνει κάτι και πνίγεται).

1.  καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση για παιδιά



2.  καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση για βρέφη



3. απόφραξη αναπνευστικής διόδου για παιδιά


 

3. απόφραξη αναπνευστικής διόδου για βρέφη






Όλα τα παραπάνω βίντεο είναι ευγενική χορηγία του Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον(University of Washington School of Medicine)

Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά βίντεο για πρώτες βοήθειες και να κατεβάσετε σε έντυπη μορφή τα βασικά βήματα CPR για να τα έχετε πρόχειρα (πχ με μαγνητάκι στο ψυγείο, στο πορτοφόλι σας...).

Όλα αυτά, "αχρείαστα να είναι", άλλα ας μη ξεχνάμε, με λίγη μόνο γνώση και ψυχραιμία μπορούμε να σώσουμε τη ζωή ενός δικού μας ή ενός ξένου ανθρώπου...

ΥΓ. Το "call nine-one-one!" που έχουμε πλέον αποστηθίσει από τα έργα και τις σειρές, στη χώρα μας είναι το "πάρε το 166"!



2 σχόλια:

Unknown είπε...

Απαπαπαπα με αγχωσες babaka...Και ειμαι και νεα μανουλα μωρου 1 μηνος...Ουυυφ breath in breath out...

μπαμπάκα; είπε...

@Δανάη
Μην αγχώνεσαι! Ξέρω, στην αρχή φρικάραμε και εμείς με την ιδέα ότι μπορεί να βρεθούμε σε ανάλογη κατάσταση. Φαντάσου όμως πόσο πιο φρικαλέο θα είναι να μην ξέρεις πως να βοηθήσεις το παιδί σου!! Ή αλλιώς, πόσο τέλειο είναι να ξέρεις ότι μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου αν χρειαστεί...