Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Νους υγιής εν σώματι υγιεί (από νωρίς)

Τώρα να γίνω Λιακόπουλος και να αρχίσω να λέω ότι τα λέγαν οι αρχαίοι Έλληνες; Ότι, ότι συμβαίνει στον κόσμο έχει ρίζα ελληνική;
Όχι.
Ωστόσο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες στην Αμερική, απέδειξαν ότι η καλή φυσική κατάσταση στα παιδιά επηρεάζει (θετικά) την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.
Οι έρευνες έγιναν σε παιδιά ηλικίας 9-10, τα οποία μετά από συγκεκριμένη σωματική άσκηση πέρασαν και κάποια διανοητικά τεστ. Τα παιδιά με την καλύτερη φυσική κατάσταση τα πήγαν πολύ καλύτερα στα τεστ από τα υπόλοιπα. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε και από μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου των "φιτ" παιδιών, όπου διαπιστώθηκαν αναπτυγμένα τα Βασικά Γάγγλια και Ιππόκαμπος (τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αντίληψη και την μνήμη).





Άρα είχαν δίκιο οι αρχαίοι ημών πρόγονοι με τα ρητά τους!








Μπορείτε να διαβάσετε όλο το ρεπορτάζ στους New York Times (δυστυχώς στα αγγλικά).

Μου αρέσουν πολύ τα σπορ και τα τιμώ όποτε βρω τον χρόνο. Όταν μεγαλώσει ο μικρός θα του γνωρίσω μερικά από τα αγαπημένα μου για να έχω την καλύτερη (και πιο έξυπνη) παρέα μαζί μου, μέχρι να με παρατήσει αργότερα για καλύτερες δικές του παρέες.

Μου την ψιλοδίνουν όμως οι Αμερικανιές του έλα να μετρηθούμε ποιος την έχει μεγαλύτερη. Να μετρήσουμε το IQ μας και αν δεν είμαστε στα επίπεδα Αϊνστάιν, να λιώσουμε στο τρέξιμο, τώρα που το τεκμηριώσαμε και επιστημονικμάν.

Και για επίλογο, να Λιακοπουλίσω λίγο ακόμα και να πω στους Αμέρικαν φρέντς, πως οι αρχαίοι ημών λέγαν επίσης και το "(παν) μέτρον άριστον"...! Γιού νόου...;







2 σχόλια:

Olivia Gavrili είπε...

Ξεκινώ από το τέλος, γιατί είναι κόλλημα του άντρα μου: "Μέτρον άριστον" είναι, λέει το αυθεντικό. Γιατί αλλιώς είναι σαν να λες ότι κάθε μέτρο είναι άριστον, άρα αναιρείς το νόημα... Χαχαχαχα! Έχω δεχτεί τόση πλύση εγκεφάλου που τώρα το λέω και εγώ.

(καλά, όχι σε όλους, αλλά σ' αυτούς που έχω άνεση)

Είναι σύγχρονη μπερδεματίλα, όπως το "Δεν ξέρω τίποτα", το οποίο έχει δυο αρνήσεις, άρα θεωρητικά θα έπρεπε να σημαίνει το αντίθετο από αυτό που εννοούμε!

Και προχωρώ στο προκείμενο, γιατί στα φιλολογικά είμαι ούτως ή άλλως άχρηστη:

διάβασα κάπου ότι η νέα μανία των γονιών και των γιατρών να υποβάλουν τα παιδιά σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις, έχει ως συνέπεια να απομακρύνονται τα παιδιά μας από τον αθλητισμό.

Ας πούμε ένα απλό λειτουργικό φύσημα στην καρδιά δεν σημαίνει ότι δεν παύεις να είσαι ένα 100% φυσιολογικό άτομο ΚΑΙ ΟΜΩΣ πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά ως άρρωστα και ζητούν ακόμα και αποχή από τη γυμναστική (την οποία με μια γνωμάτευση φυσήματος, ω ναι, μπορείς να πάρεις!)

Αυτά είχα να πω, χαιρετώ!

:D:D

μπαμπάκα; είπε...

@ Olivia:
Μέτρον, ιτ ις. Σπεύδω προς διόρθωση.
;-)

Ναι, έχεις δίκιο για τα ιατρικά. Ακούω γύρω μου για παιδικές χοληστερίνες κλπ που στερούν από τα παιδιά διάφορα. Τώρα που το λες μου είχαν βρει κι εμένα φύσημα μικρό! Καρδιόπαθειες έπαθα μόνο από τις πολλές συμπάθειες (που λέει και ο ποιητής).